Hírek - Prohászka Béla

Békésben is belecsaptak a lecsószezonba

Megjelentek megyénk zöldségeseinél az egyszerűen és többféleképpen elkészíthető lecsó alapanyagainál az akciós árak. Ezek sokszor nem annyira mutatós, de lecsónak kiváló vöröshagymát, tölteni való paprikát, paradicsomot foglalnak magukban. A háziasszonyok egy része az eltevéssel még vár, mert az igazi dömping és árzuhanás idén is augusztus végén, szeptember elején várható.
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a lecsó a magyar konyha egyik alappillére. Nem hungarikum, hiszen hazánk minden tájegységén egy kicsit másként készítik, mással dúsítják, turbózzák fel, de több hungarikum alapanyag is található benne.

A makói vöröshagymát, a cecei paprikát és a lucullus, hosszúkás paradicsomot ajánlom. Utóbbinak vastagabb a húsa, kevés magot tartalmaz, édesebb és aromásabb, mint a kerek paradicsomfajták. Én nem főzöm szét az alapanyagokat, így roppanósabbak, ízekben gazdagabbak maradnak – mondta Prohászka Béla. – Télire úgy készítjük a lecsót, hogy egy nagyobb edénybe beletesszük a meghámozott, feldarabolt paradicsomot főni. Amikor levet enged, belerakjuk a felszeletelt paprikát, a hagymát és a sót, majd tíz percig főzzük. Ennek elteltével keverünk bele egy csapott teáskanál szalicilt. Üvegekbe zárjuk, amiket száraz dunsztba helyezünk, amíg ki nem hűlnek.

Prohászka Béla elmondta, többen szalicil helyett olvasztott zsírt tesznek a lecsó tetejére, és így zárják le az ételt. Manapság a legkorszerűbb megoldás a cipzáros hűtőtasak. Beletesszük a lecsót – amit nem főzünk meg ­teljesen –, így nem kell semmilyen adalékanyag vagy plusz edény, kevesebb helyet is foglal. A fagyasztóba rakjuk, és amikor kiéhezünk rá, elő­vesszük. Az alelnök a velős, kolbászos, tojásos lecsóra esküszik, számos helyen rizzsel és tarhonyával is ­készítik.

Forrás:www.beol.hu