Hírek - Prohászka Béla

Gasztropercek Prohászka Bélával - Diós pulykamell birspálinkába fonnyasztott gombákkal

Gasztropercek Prohászka Bélával - Diós pulykamell birspálinkába fonnyasztott gombákkal
A ,,Vedd a hazait!” Programot Zina, az országot járó Pálinkaangyal azzal egészítette ki: ,,Idd a hazait!” Zina Zafirova megkóstolta a birspálinkát, és kitűnőnek ítélte a gombák fonnyasztásához. Mindez jól illett a diós pulykamellhez. Az elkészítésben Zina segítségére volt Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésének köszönhetően a NAK konyháján az ételen keresztül bemutatták, hogy a minőségi pálinkakultúrához – a kiváló magyar gyümölcsökből készített nedűk fogyasztása mellett – az pálinkás ételek is egyre inkább hozzátartoznak. Prohászka Béla elmondta, a húsok pácolásánál a pálinka megpuhítja a rostanyagokat. Főként a hideg gyümölcsleveseknél karakteres ízt biztosít, a salátáknál pedig csodálatos illattal teszi vonzóbbá az ételt. A pálinkából ugyanakkor kevés kell az ételbe, és csak a főzés végén tegyük bele.

Zina áradozott a Békés megyei pálinkafőzdék italairól. Elmondta, többször is megkóstolta ezeket a Gyulai Pálinkafesztiválokon, majd a főzdékben, és népszerűsítette a termékeket szerte az országban. Rátérve a birsalmára, Zina elmondta, sokáig ,,megosztó” gyümölcsnek számított, mert nyersen lényegében élvezhetetlen. Ugyanakkor gyönyörű pálinkák készíthetők belőle, és nem véletlen, hogy már ott van a szilva és a barack nyomában, a húzópálinkák között.

Készítsétek el Ti is! Jó étvágyat kívánunk Zinával!