Hírek - Prohászka Béla

Külföldön is jó híre van a magyar kolbásznak

Külföldön is jó híre van a magyar kolbásznak
Nem csak Magyarországon, hanem már külföldön is egyre ismertebbek és népszerűbbek a magyar kolbászok. A hungarikummá minősített csabai és gyulai kolbász a magyar gulyásleves mellett a legnépszerűbb magyar termékek a nemzetközi gasztronómiai vásárokon is.
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke szerint a magyar gasztronómia megjelenítése a nemzetközi gasztronómiai vásárokon és eseményeken kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ezáltal a világ minden táján megismerik a változatos magyar konyhát, a különleges magyar ízvilágot.

Magyarországon és külföldön is népszerűek a magyar kolbászok
A házi kolbászok ízvilága tájegységenként eltérő lehet
 
A kolbász hagyománya igen régre nyúlik vissza. A házi kolbászokat elsősorban disznóvágások alkalmával állították és állítják elő jelenleg is. A disznótoros nem véletlenül egy olyan népszokás, amely faluhelyen a mai napig egy meghatározó „közösségi esemény” a téli időszakban.  A házi kolbászok receptjei generációról generációra szállnak és ízvilága az egyes tájegységeken eltérő lehet.

Békéscsabát a kolbász fővárosaként is emlegetik, hiszen a Csabai Kolbász az egyik legismertebb hungarikumunk. A megyeszékhelyen szinte már hagyománnyá vált az évente megrendezésre kerülő, nemzetközi hírű Csabai Kolbászfesztivál, amelyen a helyi kultúrával és gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A házi kolbászok is nagyon népszerűek
A különlegesebb ízvilágú kolbászok is népszerűek
 
A másik méltán híres hungarikum a Gyulai kolbász, mely 1910-ben vált világhírűvé a Brüsszeli világkiállításon.
A két híres magyar kolbász között az alapvető különbség, hogy a csabai kolbászt főként hentesek és hentesdinasztiák állítják elő, míg a gyulai kolbászra inkább az ipari feldolgozás jellemző.

A különböző kolbászok ízesítése megyénként, tájegységenként változó, ízét az is meghatározza, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készülnek. Napjainkban nagyon népszerűek a kézműves és a manufaktúrákból származó kolbászok is, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, tartósítószer és adalékanyag mentesek.