Hírek - Prohászka Béla

Látványfőzéssel népszerűsítették a helyi alapanyagokat Békéscsabán

Látványfőzéssel népszerűsítették a helyi alapanyagokat BékéscsabánLátványfőzéssel a helyi alapanyagok fontosságát is népszerűsítette kedden délután Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stúdiókonyhájában Győrffy Balázs országos, dr. Kulcsár László megyei elnök, valamint Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács. A szamóca fóliás szezonjában, a hamarosan kezdődő szabadföldi idény előtt  főszerepet játszott a krémlevesben a földieper. A főételnek kiváló, plusz ízt adott a megyénkbeli paraj, amit sokan spenótként ismernek.


A NAK-konyha alapanyag-kínálatát meglátva Győrffy Balázs elmondta: itt van minden földi jó, Prohászka Bélát ismerve pedig kiváló ételeket készítünk belőle. Dr. Kulcsár László kiemelte, a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Így a paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa.

– Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! – hangsúlyozta dr. Kulcsár László – A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek. Ezzel együtt várhatóan csökken a következő hetekben a jellemzően mediterrán térségből származó importkínálat. Az pedig nem is kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják a behozott árut.

Közben Győrffy Balázs és Prohászka Béla az ételkészítésnél beleadott mindent. Már ami a következő ételsorhoz kellett: eperkrémleves pisztáciás túrógombóccal, jércemell java fokhagymás parajjal csőben sütve és sült fagylalt. A receptek és az ételek elkészítése hamarosan megtekinthető lesz Győrffy Balázs Facebook- és Youtube-oldalán.


Prohászka Béla mesterszakács a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke is. Hangsúlyozta, a látványfőzésekkel nemcsak ötleteket, recepteket nyújtanak a megjelenési felületeken, hanem ráirányítják a figyelmet a megyei agrárium értékeire is.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a zöldségek, gyümölcsök szezonalitását kövessük az ételkészítésnél – emelte ki az alelnök. – Óriási dolog, hogy itt, Békés megyében szinte minden megterem, és folyamatosan jönnek be a fóliás primőrök, majd a szabadföldi finomságok.