Hírek - Prohászka Béla

A mesterszakács Bangkokban: a királynőnek főzött

A mesterszakács Bangkokban: a királynőnek főzött
Prohászka Bélát sokféleképpen lehet jellemezni, szakács olimpiai aranyérmes, a magyar ízek nagykövete, a Mintamenza csapat szakmai vezetője, az országos tisztiorvos közétkeztetési megbízottja. A világ szinte valamennyi országában terjeszti a magyar ízeket, legutóbbi helyszíne Thaiföldön Bangkok volt.
A bangkoki magyar étterem konyhájának vezetésére kérték fel a mesterszakácsot, ahol magyar alapanyagokból magyar ételeket készítettek. Elmondása szerint két különböző gasztrokultúra találkozásakor főként a tálalásra kell figyelni, így felkarikázzák akár a töltött káposztát is, hogy a vendég pálcikával tudja elfogyasztani. Az étterembe még a bangkoki királyi család is ellátogatott, akik végül felkérték, hogy a királynő születésnapjára készítsen három fogást.


palcia
             Két különböző gasztrokultúra találkozásakor a tálalásra kell figyelni


"Sokkoló hatás volt, de megtiszteltetés is" - fogalmazott Prohászka Béla a felkérésről. Szerinte a legnagyobb kihívás leginkább az, ahogyan az ember eljut  odáig, hogy egy királynőnek főzzön. A három fogás tetszett a thaiföldi királynőnek, aki köszönőlevelet is küldött, amiben kiválónak nevezte a felszolgált étkeket. Prohászka Béla szerint Ázsiában nagyon népszerűek a magyar ízek, május 15-től 30-ig pedig a gulyáslevest mutatja be több kínai városban.


/T.D.