Hírek - Prohászka Béla

Egészségesebben kelle nassolnunk - már látszik a jó tendencia

Egészségesebben kelle nassolnunk - már látszik a jó tendencia
A főétkezések között is egyre tudatosabban étkezünk, derült ki egy friss kutatásából, melyben a nemzetközi snackpiacot mérte fel.Prohászka Béla mesterszakács is a tudatos "nassolásra" buzdít.

Nassolás


A felmérés szerint a vásárlók a snackek közül azokat a termékeket keresik inkább, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak mesterséges adalékokat. A nemzetközi trendhez illeszkedve a hazánkban kapható ropogtatnivalók is egyre természetesebbek és kímélőbbek.A kemencében sült, kizárólag természetes összetevőkből készült, sócsökkentett termékek piaca jelentősen bővült a tavalyi évben. A vezető csemege szerte a világon a csokoládé, de a kontinensek íztérképe korántsem egyforma. Európa és Latin-Amerika egyértelműen édesszájú, ugyanakkor Ázsiában a szárított zöldséges termékek a legnépszerűbbek.


Prohászka Béla, a Mintamenza-program szakmai vezetője elmondta: Békés megyében is próbálják tudatosítani, hogy a főétkezések között is tudatosabban együnk. Hangsúlyozta: az édes és sós kekszekből, perecekből, a csipszekből, a sós mogyoróból a tévé és a számítógép előtt fogyasztjuk a legtöbbet és sokszor zacskóból fogyasztjuk őket. A csomagoláson lévő vonzó grafika is növeli az adott termék iránti vágyat, ezért érdemes az apró falatokat inkább tálkába önteni. A hazánkban igen népszerű ropogtativalóról, a sós mogyoróról pedig azt mondta: inkább a sima mogyorót vagy a diót, mandulát, pisztáciát ajánlja.

Prohászka Béla, a Mintamenza-program szakmai vezetője



Emlékeztetett: korábban jóval kevesebb ilyen kényelmi termék volt, ha nassoltak az emberek, szívesen fogyasztottak aszalt gyümölcsöket vagy éppen nyersen sárgarépát, zellert, uborkát. Ez követendő lenne manapság is az egészségünk megőrzése érdekében.  Az azért valamennyire megnyugtató, hogy a 3,6 kg-os európai átlagtól lényegesen elmarad a 2,4 kg-os egy főre jutó magyar snackfogyasztás, nálunk kevesebb sós snacket csak a románok, bolgárok és a baltiak esznek.





Forrás: Élelmiszer Online, beol.hu

-csa-