Hírek - Prohászka Béla

Hagyomány, érték, közösség - gasztrobusz az orosházi fesztiválon

Hagyomány, érték, közösség - gasztrobusz az orosházi fesztiválon
A XIV. Orosházi Hagyományok, Ízek Versenye a gazdák ünnepe, ahol a vidéki értékek és hagyományok ápolása és népszerűsítése áll fókuszban. Idén először a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza is ellátogatott a nemzetközi rendezvényre; Prohászka Béla és Závogyán Magdolna a hungarikumokat népszerűsítette.
Látványdisznóvágással és hagyományos kolbászgyúrással vette kezdetét a helyi paraszti gasztronómiát bemutató rendezvény. Terítékre kerültek disznótoros ételek, helyi gyümölcsből készült pálinkák, ám nem csak orosházi ízeket, hanem számos más település ételeit is meg lehetett kóstolni a piactéren. A kolbászkészítés versenyén vajda, erdélyi, sőt horvátországi csapat is kötényt húzott, emellett helyi és környékbeli árusok kézműves termékeivel találkozhattak az érdeklődők.


Hagyomány, érték, közösség - gasztrobusz az orosházi fesztiválon


Hagyomány, érték, közösség - ez a felirat állt a gasztrobuszon, ahol Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezető igazgatója és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke készítette el a magyar gasztronómia legjavait. Závogyán Magdolna a beol.hu-nak elmondta: a busz Orosházán debütált, legközelebb március 14-én Ceglédre látogat el. Prohászka Béla hozzátette, a busz a tájegységi jellegzetes ételeket kínálja, mindenesetben helyi alapanyagokat használnak, így frissen készülhetnek el az ínyencségek. Az NMI gasztrobusza bejárja majd az egész Kárpát-medencét, az út kiteljesedése Lakiteleken lesz április 22-28. között, a Kárpát-medencei Kulturális Találkozón.