Hírek - Prohászka Béla

Karácsonykor fogyasztjuk a legtöbb halat

Karácsonykor fogyasztjuk a legtöbb halat
Az ünnepi időszakban sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak az emberek halat, mint az év többi részében, köszönhető ez annak, hogy  a legtöbb karácsonyi asztalról nem hiányozhat a halászlé és a sült hal.
Az ünnepek alatt elfogyasztott hal mennyisége az éves halfogyasztás közel egynegyedét teszi ki. Bár a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik, az uniós átlaghoz képest ötödannyit fogyasztunk belőle. Az lenne az ideális, ha egy felnőtt ember hetente legalább két alkalommal fogyasztana halat, de ez az átlag Magyarországon csupán kéthetente egy halfogyasztás.

Karácsonykor megnövekszik a kereslet a hal iránt, ám fontos, hogy csak minőségi és friss halat vásároljunk. Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Vendéglő és Halbolt executive séfje elmondta, a tisztított halnak a szemét kell nézni, ha csillog, akkor friss, ha viszont régebbi, akkor homályos, opálos a szeme. A friss halnak fényes a bőre, húsának tapintása rugalmas. Az élő halnál a kopoltyút kell figyelni, hogy vérvörös legyen.
 
Karácsonyi halászlé
A halászlé a karácsonyi asztal egyik elmaradhatatlan étele
 
Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakácsa arra hívta fel a figyelmet, hogy csak biztos helyről vásároljunk halat, ezzel elkerülhetjük, hogy a karácsonyi asztalnál érjen csalódás a hal minősége miatt. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy egyes ételeket milyen halból érdemes elkészíteni, akkor kérjük szakember segítségét.

A hal magas víz és fehérje tartalma miatt hamar romlik, ezért fontos, hogy mindig friss halat vásároljunk. Amennyiben hamarabb megvesszük a halat, mint ahogy fogyasztanánk érdemes lefagyasztani, ekkor ugyanis nem veszít minőségéből. Olvasztáskor azonban érdemes a felhasználás előtti napon áthelyezni a hűtőszekrénybe, hogy a hal lassan olvadjon ki, így megmaradnak benne az értékes fehérjék és ásványi anyagok.