Hírek - Prohászka Béla

Nem minden az íz - szárazkolbászverseny a Csabai Kolbászfesztiválon

Nem minden az íz - szárazkolbászverseny a Csabai Kolbászfesztiválon
Október 24-27. között, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban és környékén kerül megrendezésre a 23. Csabai Kolbászfesztivál, melyet a nemzetközi szárazkolbászverseny előzött meg. Prohászka Béla, a verseny zsűrielnöke szerint nem kell minden kolbászt megkóstólni a hiteles végeredményhez.
A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a beol.hu-nak kiemelte: a 40 tagú zsűriben helyet kaptak hentesek, kolbászkészítők, a kolbászt szerető, otthon is töltő közéleti emberek és a média képviselői. A tapasztalt zsűri tízes csoportokban kósolta meg a kolbászokat, azonban nem is kell mindet megízlelni, hiszen már a szín, a forma, a metszéslap és a kolbász állománya is sokatmondó. Fabulya Attila szerint, ha vágás után szétesik a belső rész és barna, azt jelenti, hogy nem volt jó a paprika. A döntőbe végül összesen 24 minta jutott, amelyet már mindenki alaposan elbírált. Nem minden az íz - szárazkolbászverseny a Csabai Kolbászfesztiválon - fotó: Csabai Kolbászfesztivál


A nemzetközi mezőnyben volt többek között spanyolos ízvilágú, chorizo jellegű vagy éppen angolos, zöld fűszeres is. A szakmai zsűri több mint száz termék közül választotta ki a legjobbat, idén kolbászkirálynőt avattak Juhászné Varga Borbála személyében, míg a második és harmadik helyen az egyaránt mezőberényi Kovács Árpád és Balázs Tamás végzett. A nemzetközi viadalt a szlovák Jaroslav Zaborsky nyerte. Prohászka Béla szerint minden nevező hozzájárult ahhoz, hogy növeljék a kolbász ázsióját, hiszen ez egy olyan hungarikum, amit nem csak hentesek és kistermelők készítenek, hanem számos családi recept is rendelkezésre áll hozzá.