Közétkeztetés Békés megye

Prohászka Béla az új közétkeztetési rendeletről a Kosuth Rádióban

Prohászka Béla az új közétkeztetési rendeletről a Kosuth Rádióban
A Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában is szót ejtettek arról, hogy idén szeptember 1-től változatosabb menüt: több zöldséget és gyümölcsöt, valamint kevesebb sót, cukrot és zsírt kell kínálni a közétkeztetésben.

Prohászka Béla


Elhangzott: fokozatosan vezetik be a szigorúbb szabályokat a közétkeztetésben. A Mintamenza Program szakmai vezetője, Prohászka Béla elmondta: jelenleg a csaknem 2 millió közétkeztetésben részt vevő gyerek közül csak mintegy ötszázezer étkezik a Mintamenza Program keretén belül.

A mesterszakács szerint az egészséges étkezés kialakítása nemcsak pénz kérdése, ez inkább szemléleti átalakítást igényel. Fontos például az alapanyagok beszerzése, az étlap szerkesztése is.

Kiemelte: az ízfokozó csökkentésétől  nem lesz íztelen az étel, hiszen megfelelő koynhatachnológiával, zöldfűszerek alkalmazásával is megoldható az ízletes étel elkészítése.

Mintamenza


A közétkeztetési rendelet szerint minden főétkezésnek tartalmaznia kell legalább egy állati eredetű fehérjét: húst, tojást vagy sajtot. Napi ötszöri étkezésnél pedig legalább 4 adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani, miközben nem lehet majd édességet önálló étkezésként adni.

Szeptembertől az étlapon közelező lesz feltüntetni minden fogás energia-, zsír- , fehérje-, szénhidrát-, cukor-, és telített zsírsavtartalmát is - ismertették a rádióműsorban.


-KT-