Hírek - Prohászka Béla

Görögdinnye saláta lilahagymás fetasajttal és pisztáciával - Gasztropercek Prohászka Bélával

Göcző Mátyás 30 éve termeszt görögdinnyét Medgyesegyházán. Ötfajta dinnyével – mely, mint tudjuk, a fogyasztáskor gyümölcs, az előállítását tekintve viszont zöldség – állított be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésében felállított, ,,Vedd a hazait!”

Göcző Mátyás feladta a leckét Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsnak, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének is. A Mester végül az általa megálmodott lilahagymás, sajtos, pisztáciás ételhez a szerinte leginkább illő piros húsú, magszegény és a reneszánszát élő sárgahúsú dinnyét választotta.

Göcző Mátyás sorolta a felhasznált és a többi fajtát. A Rubin intenzív, piros hússzínnel rendelkezik, magas a cukorfoka. Egyre inkább terjed a Moréna, mely fekete héjú és magszegény. A Galander előnye, hogy nem nő túl kilenc kilónál, és az áruházláncok ennél ,,súlyosabb” dinnyéket nem is fogadnak. Ma már ugyanis nem a kútban, hanem a hűtőszekrényben hűti le a fogyasztók többsége a dinnyét. Oda pedig más élelmiszereknek is el kell férniük.

Az Orange King a sárgahúsú görögök királya. Ahogy Göcző Mátyás – aki a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke is –, elmondta, a piros és sárgahúsú dinnyéket a színkombináció miatt is érdemes együtt használni ételek készítésénél. A Grandis fajtára a medgyesi termelő csak annyit mondott: grandiózus illat, íz és aroma jellemzi. Ajánlja magában nyári napok hűsítő csemegéjeként, valamint a családi étlapra hozzávalóként előételektől a desszertekig.


Göcző Mátyás kiemelte, egyesületük 2018 nyarán létrehozta, megalkotta a magyar származású dinnye matricáját. Ezt a tagdíjat befizetők dinnyéjükön ezer darabig ingyenesen használhatják. Ez nagy támpontot ad a vásárlóknak is. Ha elégedettek a dinnyével, tudják, hova kell visszatérniük. Szerencsére ez leginkább a szimpátián múlik, mert a Békés megyei dinnyék Dél-Békéstől Békéscsabáig egyformán ízletesek.

Készítsd el Te is! Jó étvágyat kívánunk Göcző Mátyással!
Forrás:https://www.youtube.com/watch?v=tSMAS4dVoTE&t=45s