Hírek - Prohászka Béla

Mentás zöldborsó krémleves - Gasztropercek Prohászka Bélával

A zöldborsó színével és ízével is hódított. Patakiné Varga Katalin Kondoroson termelt cukorborsóját pakolta ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara konyhájának asztalára a krémleveshez. Új színt is hozott ezzel a főzéshez, ugyanis a zöld, üde, friss termés kinézete jelentősen eltért az előtte használt sárgadinnyétől (ami ugyanolyan vonzó volt a maga nemében). A zöld szín passzolt a mentához, ami az étel másik lényeges összetevőjeként szerepelt.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, szín és ízvilágában olyan növény a zöldborsó, mely frissen fogyasztva, szemenként felhasználva zöldborsóleveshez és -főzelékhez, pépesített formában krémleveshez is kiváló. Természetesen a rizibizi sem létezhet nélküle, és a vegetáriánusok is szívesen beillesztik étrendjükbe.

A kondorosi fiatal gazda kiemelte, Kondoroson mindig is hagyománya volt a borsótermesztésnek. Ezt viszi tovább, de elsősorban konzervipari felhasználásra értékesíti az általa leszerződött termést a helyi Dolgozók Kft. A szántóföldről azonnal a konzervgyárba szállítják a termést, ahol azonnal feldolgozzák, és pár órán belül már a dobozban van. Így a konzervborsó is megőrzi élvezeti értékét. Emellett praktikus, ugyanis bármikor kéznél van, és a gyárban kapott hőkezelés miatt rövidebb idő alatt is elkészíthető belőle bármilyen étel.

Patakiné Varga Katalin kiemelte, a borsó igen kényes növény, a termesztésénél fontos az öntözhetőség, a megfelelő időben, megfelelően elvégzett növényvédelem. Ha azonban odafigyel az ember, a növény meghálálja a gondoskodást.

Készítsétek el Ti is! Jó étvágyat kívánunk Patakiné Varga Katalinnal!Forrás:https://www.youtube.com/watch?v=71bgQA6VGsY