Hírek - Prohászka Béla

Munkácsy kedvenc osztrigája és süteménye is terítékre került a csabai múzeumban

A Munkácsy blue chip sorozat keretében különleges művészet-, kultúr- és gasztrotörténeti bemutatót rendeztek szerdán délután a békéscsabai Munkácsy-múzeumban. Terítékre került az ostendei (belgiumi) osztriga és a rácsos marmelád, vagyis egy lekváros sütemény. Munkácsy Mihály mindkettőt előszeretettel fogyasztotta a leírások alapján. Gyarmati Gabriella művészettörténész az eseményen szakmai tárlatvezetésen kalauzolta végig az érdeklődőket a Munkácsy fürdőzik című kiállításon, a Rell Lajos Teremben.

A múzeumi esten a tenger gyümölcseinek gazdagságából adott ízelítőt Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a 19. századi desszertek világába pedig Balogh László chocolatier és cukrász, a békéscsabai Munkácsy-cukrászda tulajdonosa vezette be a résztvevőket.

Prohászka Béla Jonathan Swiftet, a Gulliver íróját idézte: „Bátor ember volt az, aki az első osztrigát megette.”

– Ez is arra utal, hogy külön kihívás, szertartás az osztrigának, mint nyers ételnek az elfogyasztása – hangsúlyozta Prohászka Béla. – A csemegét hideg csapvízzel alaposan meg kell tisztítani, majd jégágyra helyezni. Nézzük meg, nincs-e hibás, rossz illatú, esetleg már kinyílt példány. Egy konyharuhával a kezünkben fogjunk meg egy osztrigát, majd osztrigakést helyezzünk a két héj közé, és finoman csúsztassuk végig apró le-fel mozdulatokkal. Közben vigyázzunk arra, hogy a belsejében található értékes nedvek ne csorogjanak ki. Ha valamennyire elvált egymástól az alsó és felső páncél, óvatosan vágjuk le a felső héjhoz tapadt részt, majd nyissuk ki teljesen az osztrigát. Az alsó részben található húst a késsel alányúlva mozgassuk meg! Ezzel ellenőrizhetjük, hogy van-e még a héjhoz tapadt rész. Amennyiben teljesen elvált a hús a héjtől, a jégágyra visszatéve pár csepp citromlével locsoljuk meg, jól megy hozzá a pezsgő.

Forrás: https://www.beol.hu/helyi-kultura/2023/05/munkacsy-kedvenc-osztrigaja-es-sutemenye-is-teritekre-kerult-a-csabai-muzeumban?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=beol&fbclid=IwAR0jOt0s1x-DgZ4EEy8EEz_X9Y7HWrFIwRMgaCg_dOP5jRczocwqItRJ_CA