Közétkeztetés Békés megye

Nem csak Magyarországon szabályozzák a közétkeztetést

Nem csak Magyarországon szabályozzák a közétkeztetést
Prohászka Bélával, a Mintamenza program szakmai vezetője a Hír6-nak adott interjút az ez év elején hatályba lépett a közétkeztetésről szóló rendelettel kapcsolatban.
Több uniós országban is rendelet szabályozza a közétkeztetést, külön hangsúlyt fektetnek az egészséges, nem utaztatott alapanyagokra. Magyarországon tavaly hoztak döntést erről, de 2015.január 1-tól hatályos az új közétkeztetési törvény.

menza


Prohászka Béla az interjúban többek között arról is beszélt, hogy a rendelet az óvodai és iskolai menzák mellett a kórházi étkezésről is szól, és ebben az esetben a diétás étkeztetés nagyon fontos. Mert amíg a közétkeztetésnél a diák egy évig bent van a rendszerben, addig a beteg legfeljebb egy hetet, ezért naponta változatni kell az étel-összeállításon.

A nem túl népszerű főzelékekkel kapcsolatban azt javasolta, hogy fokozatosan át kell állni a párolt zöldségekre. Fontos, hogy az élelmezésvezetők figyelembe vegyék szezonalitást, és koordinálják az önkormányzatok által megtermelt alapanyagokat.

Érdekesség, hogy 2014-ben a FAO római központja érdeklődött a Mintamenza program iránt, hogy több országban is jó gyakorlatként 2018-tól bevezethessék.

A teljes interjút megtekinthetik ->IDE kattintva!


-kt-