Hírek - Prohászka Béla

Parajos túróval töltött batáta - Gasztropercek Prohászka Bélával

Bivalyok helyett batáta uralja a területet.

Ha batáta, akkor Ásotthalom, évtizedek óta. A Váraljai név összefonódott a magyarországi édesburgonya-termesztéssel. Családjuknál hosszú út vezetett a hobbiszinten ültetett néhány tőtől a többhektáros területen át az országos ismertségig.
– Elkötelezetten segítünk mindazoknak, akik hozzánk fordulnak szaktanácsért, gumóért, receptért vagy szaporítóanyagért – hangsúlyozta Váraljai László, aki Prohászka Bélával, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével készített parajos túróval töltött batátát a NAK-konyhán a ,,Vedd a hazait!" program keretében.

László elmondta, szerencsés embernek tartja magát, mert élete minden percében azzal foglalkozhat, amit igazán szeret. Családi gazdaságuk kitartó, töretlen hittel és munkával tette ismerté a hazai termelők körében az édesburgonyát. Mára az édesapa, Váraljai Dénes álma, az Ásotthalmi Batáta Baráti Kör országos termelői hálózattá fejlődött, többezer batátatermelővel.
– Büszkék vagyunk arra, hogy saját fajtánk, az Ásotthalmi-12 – mely a hazai klimatikus viszonyok között legjobban termelhető, legpiacképesebb típus – az ország legkeresettebb fajtájává vált. Örülünk annak, hogy az édesburgonya a gasztronómiában egyre inkább teret hódít. Nem véletlenül, hiszen egészséges, finom és sokoldalúan felhasználható.

Hogy miként kapcsolódik az édesburgonya a társaság Bivalyos Tanya Kft. elnevezéséhez? Váraljai László elmondta, egykoron ezen a részen bivalyokat tartottak. Ha viszont manapság ezt a nevet bárhol kimondják, a batáta jut az emberek eszébe.

Készítsétek el Ti is! Jó étvágyat kívánunk Váraljai Lászlóval!