Hírek - Prohászka Béla

Szilva a víz felett: hamarosan kezdetét veszi a 25. Szarvasi Szilvanapok

Szeptember 8-9-10-én rendezik meg Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválját, a Szarvasi Szilvanapokat. Az idei, 25., jubileumi rendezvény ezúttal új helyszínen, a szarvasi Vízi Színház és infrastruktúrájában várja a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődőket.

Szeptember 8-9-10-én, a szilvaérés idején veszi kezdetét Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja, a Szarvasi Szilvanapok. A fesztivál programját és újdonságait Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz Díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács és Szigeti Anna, a Cervinus Teátrum sajtóreferense mutatta be csütörtökön, a Szarvasi Vízi színházban. Elhangzott, a legfontosabb cél, hogy jól érezzék magukat a szarvasiak.

Az először 1998-ban megrendezett és idén már 25 éves Szarvasi Szilvanapok rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése, illetve a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesztiválon többféleképpen kínálják és mutatják be ezt a páratlan, ízletes, és rengeteg jótékony hatással rendelkező gyümölcsöt a Körösök szívében. 

A Vízi Színház előtti parkban és parkolóban kapnak helyet többek között a lekvárosok és a süteményesek. Szombaton ide érkezik a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza is Prohászka Béla és Tímár András Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes mesterszakácsokkal. 

A fesztivál fő csapásvonala természetesen a szilvából készült finomságok bemutatása, így lesznek titkos szilvás receptek, bemutatkoznak minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények, és természetesen az elmaradhatatlan, rézüstökben rotyogó szilvalekvárok. 

Süsd ki és oszd meg velünk! – szlogennel keresik idén is Szarvas kedvenc szilvás sütijét, a hagyományos receptversenyen. A verseny célkitűzése, hogy bemutassa a szilvát, mint helyi értéket, mely sósan és édesen egyaránt változatos módokon elkészíthető, jó vele sütni-főzni. Mindemellett rendkívül fontos egészségmegőrző szereppel bír, egy különleges életelixír. 

Forrás: https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/08/szilva-a-viz-felett-hamarosan-kezdetet-veszi-a-25-szarvasi-szilvanapok?fbclid=IwAR26Uarf5i3bjxJoNKfFFTu5I69IqG28YVlvWY9wbdhxEVZS6jH6a_KpVV0