Hírek - Prohászka Béla

Szilvamennyország a történelmi Magyarország mértani közepén

Szereti a szilvát? Akkor szeptember második hétvégéjén Szarvason a helye. Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legínyencebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. A háromnapos fesztivál szep­tember 10. és 12. között a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermekprogramokkal várja a látogatókat.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója visszaemlékezett, a ’90-es évek végén, amikor Békés megyében elindult tíz gasztrokulturális rendezvény­, akkor a sorozat része volt a Szarvasi Szilvanapok is. Ők a szilvával kapcsolatban azonban nem a pálinkát, hanem a lekvárt, a gyümölcsöt, a süteményeket és az ételkülönlegességeket választották, gondolva ezzel a háromgenerációs családok (szülők, nagyszülők és unokák) maximális kiszolgálására.

A gasztronómiai fesztiválra tehát lekvárral, szilvás gombóccal, süteményekkel, receptversennyel, látványkonyhával, ingyenes kóstoltatással, elmaradhatatlan koncertekkel, egyéb színpadi produkciókkal és tematikus udvarok sokaságával várják a szilvázni vágyókat. A rendkívül színes és tartalmas programkínálatot a www.szilvanapok.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

A rendezvényre visszatérve elmondta, az egy rendkívül jó közösségi program Szarvason, ahol a helyiek, az elszármazottak és a vidékről érkezők jókat esznek, és nem csak szilvát. A kínálat része ugyanis a kolbász, a hurka, a töltött káposzta, a tarja, a csülök, illetve jó néhány modern gasztronómiai különlegesség is. A látványkonyhának pedig idén is része lesz ő maga is, hogy együtt főzhessen Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével, valamint Tímár András Venesz-díjas mesterszakáccsal. Prohászka Béla elárulta, az idei Szarvasi Szilvanapokon bemutatkoznak a helyi, élelmiszert előállító vállalkozók szilvás és nem szilvás termékeikkel.
115

Hozzátette, az ételekhez különböző típusú rizseket is kínálnak majd, gőzölve és párolva. Szilvából egyébként minden változat megjelenik a látványkonyhában. Lesz belőle ízesítő nyersen, aszalva, valamint cibere, lekvár, sör, bor és pálinka formájában egyaránt. A fesztiválon való részvételről elmondta, megtiszteltetés, hogy újra a részese lehet, hiszen a kezdetektől jelen van, mondhatni, már a szívügyévé vált. Tímár Andrással pedig több éve együtt készítik a látványkonyhában az ételeket, hozzájuk csatlakozik idén is Babák Mihály. Így tapasztalatból állíthatja, hogy egy rendkívül jó csapat készíti majd a finomságokat a hosszú hétvégén.

Forrás:https:https://www.beol.hu/pr/szilvamennyorszag-a-tortenelmi-magyarorszag-mertani-kozepen-4290881/?fbclid=IwAR2UjmJfl4-ZG4vwGUzA7uuI6mY0ABttO_lWAUo-dhjA_4ICpfqCa65YSFA