Hírek - Prohászka Béla

Újra kolbászkirálynőt koronáztak Békéscsabán!

Ismét összeállt a szakértő zsűri, hogy a Csabai Kolbászfesztivál nyitányaként értékelje az elmúlt hetekben a Nemzetközi Szárazkolbászversenyre érkezett kolbászokat. A csütörtöki kóstolás, majd a tanácskozás nyomán kiderült: a győztesnek járó kolbászkirály címet a következő egy évben nem egy úr, hanem egy hölgy viselheti, ráadásul a második és harmadik helyet is női versenyző szerezte meg.

Hagyomány már, hogy a Csabai Kolbászfesztivál első rendezvényét jóval a programsorozat kezdete előtt tartják, a Nemeztközi Szárazkolbász Verseny zsűrizését ugyanis két héttel korábban rendezik meg. Ez idén sem történt másként: a közéleti szereplőkből, agrárszakemberekből, valamint a média munkatársaiból álló bizottság Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács elnöklete mellett vizsgálta a közel 100 benevezett terméket

A zsűrielnök először is köszönetet mondott azoknak a versenyzőknek, akik leadták a „féltve őrzött kincseket”, melyeket megfogalmazása szerint a nevezők úgy pátyolgattak, babusgattak az elmúlt hónapokban, mint egy gyermeket.

– A verseny akkor jó, ha minőségi alapanyagot lehet zsűrizni, ezen a megmérettetésen éppen erről van szó. Van, aki még tanulhat is egy-két dolgot a zsűrizés nyomán, a kolbász ugyanis nemcsak egy szeletből áll: azt vizuálisan, egy rúdban is meg kell tudni mutatni. A hungaricum csabai kolbászra jellemző egyfajta egyediség – színvilág, állag, illat –, amit nem lehet semmihez sem hasonlítani, hiszen egyedi forma- és ízvilága van. Bár hozzávalói többnyire ugyanazok, a receptúra minden családban titoknak számít, amelyet érdemes megőrizni – fűzte hozzá Prohászka Béla.

Forrás:https://behir.hu/ujra-kolbaszkiralynot-koronaztak-bekescsaban--galeriaval?fbclid=IwAR008hZENzVT37yZMiu5I2EYyk591Cve-PGSsr_E9conZ4PQKK8rpxYRkP8