Hírek - Prohászka Béla

Vietnámi partnerre lelt a békéscsabai szakképzés

Együttműködési megállapodást kötött szerdán a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és a vietnámi Saigontourist Hospitality College középiskola. Ennek lényege, hogy minden évben hat-nyolc diák, szakoktató utazik a Zwack középiskolából Vietnámba, valamint Ho Si Minh-városból Békéscsabára, tapasztalatcserére, hogy megismerhessék egymás gasztronómiáját, kultúráját.

Szojka Szilvia, Magyarország korábbi Ho Si Minh-városi főkonzulja elmondta, 2020-ban született meg a gondolat, hogy szervezzenek a vietnámi nagyvárosban egy magyar kultúrát, gasztronómiát bemutató programot. Egyrészt azért, hogy megismertessék Magyarország értékeit, másrészt azért, hogy erősítsék a partneri viszonyt.

2022 végén meg is valósult a rendezvény, és ennek egyik legsikeresebb eleme az volt, amikor Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke tartott gasztrokulturális kurzust vietnámi szakácsoknak, diákoknak. A program sikerét garantálta Vietnám egyik legjelentősebb idegenforgalmi vállalata, a Saigontourist Group partnersége, felkészültsége. Akkor indult el egy párbeszéd a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a cégcsoporthoz tartozó középiskola, a Saigontourist Hospitality College között. Szerinte az, hogy két elkötelezett és szakmailag kiváló fél lép szövetségre, biztosítékot jelent a hosszú távú együttműködésre.


A pho leves készítését vietnámban lehet megtanulni

Prohászka Béla alelnök emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége 2022 tavaszán kapott felkérést, hogy a visegrádi négyek rendezvényén, Ho Si Minh-városban mutassák be a magyar gasztronómiát, ezt követte a 2022 végi esemény. Akkor egy hetet töltöttek fantasztikus környezetben, olyan konyhán, amely minden szakembernek, oktatónak és diáknak az álma. Felmerült, hogy miként lehetne az együttműködést folytatni, megtalálták a kapcsolódási pontokat, így a kölcsönösség elve alapján küldenek egymáshoz tanulókat, szakoktatókat. El lehet hozni recepteket, de például azt, hogy a pho levest miként kell elkészíteni, azt csak abban a miliőben kell megtanulni.


Nagy lehetőséget kapott a Zwack középiskola

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója megerősítette, hogy előző év végén betekintést nyertek a vietnámi szakképzés rejtelmeibe, beláttak a kulisszák mögé. A BSZC-nek az Erasmus-projektek kapcsán van kapcsolata több országgal is Európában. De a mostani megállapodás egyedülálló, hiszen Magyarországon egy középiskola sem kötött együttműködést ilyen távoli ország intézményével. A Zwack középiskola számára biztosított lesz a lehetőség, hogy évente hat-nyolc diákot, szakoktatót küldhessen Vietnámba, illetve, hogy Ho Si Minh-városból is fogadhasson tanulókat, szakembereket. Az oktatási portfóliót megtapasztalva kijelentette: a 100 milliós Vietnám legjobb intézményével kötöttek partnerséget.


Vietnám első számú idegenforgalmi vállalata van a középiskola mögött

Vietnám magyarországi nagykövetségének misszóvezető-helyettese, Le Trong Ha hangsúlyozta, teljes körű az együttműködés az ázsiai ország és hazánk között, és örül, hogy most két középiskola köt megállapodást. A Saigontourist Group Vietnám első számú idegenforgalmi vállalata, és az intézménye, a Saigontourist Hospitality College középiskola is élen jár a szakképzésben. A 10 milliós Ho Si Minh-város rengeteg turistát fogad. Úgy véli, Magyarország szintén élen jár a turizmusban és a szakképzésben, az együttműködés pedig hatékony és hosszú távú lesz.


Kihasználják mindkét fél erősségeit

A Saigontourist Group vezérigazgató-helyettese, Vo Anh Tai elmondta, hogy 2017-ben, amikor Magyarország főkonzulátust nyitott Ho Si Minh-városban, elindult az együttműködés hazánkkal, többek között a turizmus területén. A cégcsoport jellemzően szállodákban, utazásszervezésben, a gasztronómiában érdekelt, de a szórakoztatóiparban is megjelenik. Úgy véli, az együttműködés jó alapot szolgál ahhoz, hogy mindkét fél erősségét kihasználva képzett munkaerőt biztosítsanak a turizmus számára. A megállapodást pedig valós tartalommal töltik meg.

Kiemelte, hogy erősödött benne a BSZC iránti bizalom azt követően, hogy szerdán ellátogatott a szakképzési centrumba, és megtapasztalta a működését, a felszereltségét; illetve, hogy a városházán is egyeztetett Szarvas Péter polgármesterrel. Az együttműködés hatékony és hosszú távú lesz, és további lehetőségeket is rejt magában. Úgy véli, a partnerség hozzájárul ahhoz, hogy erősítsék a két ország közötti baráti kapcsolatot, hogy megismerhessék egymás szokásait, értékeit.

A Saigontourist Hospitality College középiskola igazgatója, Vo Thi My Van szerint fejleszthetik, színesebbé tehetik a képzéseket mind Vietnámban, mind Békéscsabán az együttműködésnek köszönhetően, amely mindkét fél számára értéket jelent. Több tapasztalatra tehetnek szert a diákok, illetve idegennyelv-tudásukat szintén bővíthetik. Hangsúlyozta, Vietnámban hisznek abban, hogy az oktatással, a képzéssel emelhető az életszínvonal.


Új utakat keresnek és találnak is

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerint bölcs cselekedet megismerni más országok kultúráját, szokásait, jó gyakorlatait. A békéscsabai és a vietnámi intézmény együttműködése pedig azt bizonyítja, hogy elfogadták az élet egyik fő szabályát. Hangsúlyozta, Magyarország és Vietnám is stabil, értékekben gazdag, vendégszerető ország. A diákok és a szakoktatók pedig a megállapodásnak hála testközelből, nem pedig az internetről, tankönyvekből szerezhetnek fontos ismereteket. Kiemelte, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum folyamatosan új utakat keres és talál is, és megerősítette ígéretét, miszerint a program mögött áll a békéscsabai önkormányzat.


Forrás: https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/09/vietnami-partnerre-lelt-a-bekescsabai-szakkepzes?fbclid=IwAR22ZkJQQH_czRjt5AcVvVvEEzZODAhyY8Utpjv5B2uEGeXJscmosnaOKyQ