Hírek - Prohászka Béla

Vörösboros körte kéksajtos fügével - Gasztropercek Prohászka Bélával

Vilmos hozta magát, és jól kijött a kéksajttal is Rácz Istvánné Zsuzsa Szarvason, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemen növényvédelmet oktat, de hivatását őstermelőként, ,,terepen” is gyakorolja. Ahogy mondta, igyekszik az ökológiai elsivatagodás, vagyis a vegyszerek túlzott használata helyett természetközeli módon termelni ültetvényükön. Száz-száz körte-, kajszibarack- és szilvafájuk hoz termést. A tanár-őstermelő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara konyhájára Vilmos-körtével érkezett, de ahogy mosolyogva megjegyezte, maradt még otthon pálinkának is.

– A Vilmos-körte érik be először, de az értékesítése igen nehéz, mert érési ideje egybeesik a dinnyéjével, és olyankor inkább az utóbbit keresik – hangsúlyozta Zsuzsa. – Meghirdettük a gyümölcsöt Szedd magad! akcióban, és erre sokan jelentkeztek. Hasonlóan tervezzük az őszi érésű Bosc kobak és Pechems körtéink zömének eladását. A Szedd magad! akcióban természetesen olcsóbb a gyümölcs a vásárló számára, de a termelő is szeretné legalább a ráfordítását viszontlátni. Amin a gazda spórolhat ezzel a módszerrel, az a szedés, pakolás, a csomagolóanyag és a szállítás. A vásárlónak azért éri meg mindez, mert annyi és olyan gyümölcsöt szed, amennyit és amilyet akar.

Prohászka Bélával, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével együtt Zsuzsa továbbgondolta a Vilmos-körte fogyasztását, mégpedig tányéron. Egy különleges gyümölcs- és sajtsalátát készítettek az agrárkamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésével a ,,Válaszd a hazait!” program közreműködésével. Ráadásul úgy, hogy a Vilmoskörte-pálinka helyett vörösbor került a finomságba.

Készítsd el Te is! Jó étvágyat kívánunk!Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kJsHW1e-yBc