Hírek - Prohászka Béla

Fűszeres jércemell szeletek szilva csatnival - Gasztropercek Prohászka Bélával

A szilva csatni izgalmassá tette a jércemellet!

Kálmán Tibornak, Békés polgármesterének kedvenc gyümölcse a szilva. Termesztése a város lakosságának is szívügye, egyrészt a hagyományőrzés, másrészt a sokoldalú felhasználás miatt. És persze azért is, mert nyersen fogyasztva és feldolgozott formában egyaránt finom, karakteres, jóízű.

A békési eredetmegjelöléssel előállított szilvapálinka alapanyaga a Békésen és környékén termett vörös szilva (minimum 50 százalék), valamint az egyéb szilvák (besztercei, stanley, ageni).
– Ha én nyerek, akkor több pálinkát főzünk, mint lekvárt, ha a nejem, akkor fordított a helyzet – mondta mosolyogva Kálmán Tibor. – Bár az is igaz, ha békési, hájas tésztából készül szilvalekváros papucs kerül elém, egy idő után el kell venni a tányért. Igaz ez a szilvalekváros derelyére is. Ugyanígy vannak ezzel a város lakói, az önkormányzat pedig népszerűsíti a zártkerteket, valamint a Tündérkert Baráti Kör tagjaival együtt felkutatjuk és telepítjük a Tündérkertben az őshonos gyümölcsfákat. Ezzel őrizzük, terjesztjük nemzeti értékeinket és genetikai örökségünket.

Ha már a fajták szóba kerültek, a vörös szilva kékespiros, lédús, édeskésen savas. A besztercei egyenletesen kék színű, erősen édes, savas. A stanley sötétkék, bőven termő, sokirányú felhasználásra alkalmas. Az ageni ibolyáskék színű, húsa félkemény, illatos, édeskés. Arra pedig a Prohászka Bélával, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével történő közös ételkészítés mutatott rá, hogy milyen jóízűvé, izgalmassá teheti a szilvacsatni a jércemellet. Prohászka Béla és a polgármester csatnija megfelelt az elvárásoknak: egyszerre volt édes és savanyú, fűszeres, de nem hivalkodó, nem híg és nem is krémszerű. Darabos állaga miatt a befőtt és a lekvár között mozgott félúton.

Készítsd el Te is! Jó étvágyat kívánunk Kálmán Tiborral!
Forrás:https://www.youtube.com/watch?v=eiQ8KmklIfo