Hírek - Prohászka Béla

Irány a konyha a Műhelyben is, átélhetik a sütés-főzés örömét

Irány a konyha a Műhelyben is, átélhetik a sütés-főzés örömét
Fakanalat a kézbe! Vagy ehhez lapátkanál kellene inkább? No és, fazék vagy lábas? Megannyi kérdés, amire a gasztroszakkör-sorozatban Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács megadja a receptet. A Nemzeti Művelődési Intézet országos programjában ugyanúgy, mint hamarosan a kondorosi Műhelyben. Ahol népfőiskolai terveket is szövögetnek.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője a Műhely felújított épületének átadása alkalmából kiemelte, itt az eddiginél jóval több közösségi rendezvény kaphat helyet. Hozzátette, mindenhol azokat a kezdeményezéseket segítik, melyekre helyben a legnagyobb igény mutatkozik.

Kondoroson ezek közé tartozik a gasztronómia. Nem véletlenül, hiszen országosan ismert és elismert a csárda, ahol Rózsa Sándor kedvencét is fogyaszthatják a vendégek. Nem messze található innen a Műhely, a felújított épületben július 11. és augusztus 8. között öt, egymást követő vasárnapon élhetik át a konyhaművészet és a közös főzés örömét a jelentkezők Prohászka Béla segítségével.

– Az országos szakkörfoglalkozások közül már több látható az interneten – hangsúlyozta Závogyán Magdolna. – Prohászka Béla a tőle megszokott módon, készségesen magyaráz el mindent a konyhai eszközöktől a hozzávalókon át az apró fortélyokig. És garantáltan csak szezonális ételeket főzhetünk vele. Az már biztos, és egyben megnyugtató, hogy a péntekenként felkerülő új részek után egyszerű lesz megírni a bevásárlólistánkat. Szombaton reggel a piacon meg is vásárolhatjuk az összes friss zöldséget, húst, fűszert. Ugyanis kizárólag könnyen, helyben beszerezhető hozzávalókat, bármelyik háztartásban fellelhető eszközöket használ. A mesterszakács ott lesz velünk, minden egyes fázist részletesen elmagyaráz vagy aprólékosan bemutat vendégeivel. És egyáltalán nem csak kezdő háziasszonyoknak; reményeink szerint mindenkinek tud újat mutatni a hagyományos, magyar gasztronómia kapcsán. A filmek részei a mesterségek szakkörei köré kerülnek fel minden pénteken, az elérhetőség: aszakkor.hu/szakkorok/mestersegek.

Závogyán Magdolna szólt arról, a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobuszában szombatonként Prohászka Béla az ország számos pontján varázsolja el a Kossuth ­rádió hallgatóit és a rendezvényekre látogatókat főztjével, a magyar konyha remekeivel.