Hírek - Prohászka Béla

Két napon át minden a lecsóról szólt Békéscsabán

Több ezer érdeklődő vett részt a szombaton és vasárnap megtartott békéscsabai Lecsófesztiválon, amelynek a Gabonamúzeum területe adott otthon. A vasárnapi lecsófőző versenyen tizennégy csapat készítette el saját különleges ínyencségét, de egyébként is mindkét nap a lecsóról, gasztronómiai hagyományainkról, a kiváló helyi termékekről és alapanyagokról szólt.

Békés vármegyéről nem véletlenül mondják, hogy az ország éléstára. Szinte minden megterem itt, így az is, ami a kiváló lecsóhoz szükséges – fogalmazott a vasárnapi főzőversenyt megelőző köszöntőjében Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő elmondta, a fesztivál két napja alatt ezres nagyságrendű ember fordult meg a rendezvényen.

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a lecsófőzőverseny zsűrijének elnöke elmondta, a lecsó a magyar konyha egyik alapja.

– A csapatok kiváló, minőségi alapanyagból dolgozhattak. A verseny ugyanakkor attól is verseny, hogy ezeket az alapanyagokat kicsit másképpen értelmezik – folytatta a gondolatot. Mint kifejtette, a zsűri értékelte a főzőcsapatok környezetét, a konyhatechnológiai eljárásokat, a kreativitást, az ötletességet és természetesen az ízt is. Volt, ahol velőt, gombát vagy éppen kakasherét is felhasználtak, másutt pálinkával illatosították az ételt.

A két nap során összesen 300-500 adag lecsót készített és kínált térítésmentesen a főszervező, de brindzás haluskára is számíthattak az ínyencek.

Forrás:https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/10/ket-napon-at-minden-a-lecsorol-szolt-bekescsaban-galeriaval?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=beol&fbclid=IwAR1uTALayu6UUgsRZhBDMOEouUBGzzKl1nOcvE4vtHznWeG05he7U6R92I8